Mii de credincioși și pelerini au participat astăzi, încă de la primele ore ale dimineții, la ceremoniile dedicate resfințirii bisericii Mânăstirii Viforâta de lângă Târgoviște, care s-au desfășurat sub binecuvântarea și coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.
Slujba de resfințire a bisericii, cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sf. Mare Mucenic Gheorghe, precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinția Sa, însoțit de un sobor de preoți și de diaconi. Apoi, a fost sfințită trapeza complexului monahal, după ce au avut loc ample și necesare lucrări de modernizare.
Evenimentul s-a desfășurat în „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și în „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
În cuvântul său de învățătură și de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a subliniat rolul important al Mânăstirii Viforâta, cunoscută ctitorie voievodală, în cadrul spiritualității noastre ortodoxe și românești, arătând că, de-a lungul secolelor, Biserica strămoșească a fost aceea care a susținut cu tenacitate aspirațiile înaintașilor noștri, a promovat și a aprofundat valorile noastre naționale, fiind fundamentul spiritual al neamului românesc.
Cu acest prilej, Înaltul Ierarh a acordat: Ordinul Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești maicii starețe Macaria Mavrodin, domnului Vlăduț Niculae, Primarul Comunei Aninoasa și domnului Liviu Mușat, directorul ADR Sud-Muntenia, dar și diplome de recunoștință: domnului Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, doamnei arhitect Doina Petrescu, doamnei inginer Gabriela Ivănescu, domnilor ingineri Mușatescu Dumitru și Petre Cătălin, precum și domnului restaurator-conservator Andi Scărlătescu.
Resfințirea bisericii Mânăstirii Viforâta, ctitorie voievodală munteană, a avut loc după ce, în perioada anilor 2015-2022, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, s-au întreprins importante lucrări de consolidare și de restaurare a întregului ansamblu arhitectonic, a bisericii și a chiliilor, modernizarea trapezei, a bucătăriei, a salonului brâncovenesc și a stăreției, sistematizarea și amenajarea curții interioare, precum și modernizarea muzeului mânăstirii.