Noapte
Zi
3 October 2022
1 min read

(VIDEO) Salvamontiștii dâmbovițeni au participat la simulări de salvare din Peștera Rătei

În perioada 30 septembrie-2 octombrie a.c., Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița și Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, în cadrul calendarului Salvaspeo România, au participat la Exercițiul Național Salvaspeo Peșterat Rătei.

Peștera Rătei este un obiectiv speologic important pentru speologii din partea de SUD a țării, aflându-se la o altitudine de aproximativ 1080 metri, o diferență de nivel de 69 metri ascendent, galeriile fiind dispuse pe trei etaje și o lungime totală de 7224 metri.

Parcurgerea peștrerilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), victima trebuind transportată de către echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, având spații înguste, târâșuri, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate dura ore, zile, sau chiar saptămâni. Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Naționala Salvaspeo.

Exercițiul Salvaspeo a beneficiat de o participare numeroasă, fiind prezenți un număr de 50 de salvatori speologi din diverse județe. Exercițiul de salvare a victimei s-a întins pe durata a 7 ore, timpul fiind calculat din momentul intrării primilor salvatori speologi și până la ieșirea din pesteră a ultimului salvator.

În cadrul exercițiului Salvaspeo s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă la membrul inferior drept în timpul unei ture speologice. Ajunși la fața locului, echipajul medical a constatat că victima prezintă și alte afecțiuni: fractură de piramidă nazală și epuizare fizică.

Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, echipa Salvaspeo sosita la fața locului a acordat victimei primul ajutor, asigurându-i în același timp confortul termic și psihologic. Astfel a fost creat un punctul cald, victima primindbăuturi calde și hrană pentru refacerea forțelor. În urma evaluării echipei medicale, s-a luat hotărârea ca victima să fie evacuată în targă ea fiind în imposibilitatea de a se deplasa singură.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

(VIDEO) GĂEȘTI: Bătaie în plină stradă între două eleve de liceu

Articolul Urmator

Fără semnal de telefonie mobilă în zona Peștera-Padina

Ultimele Articole

8000 de dâmbovițeni prezenți la Noaptea Muzeelor

În acest an, Noaptea Muzeelor a fost una atipică. Foarte mulți muzeografi și angajați ai unităților au ieșit la proteste din cauza inechităților și salariilor mici, refuzând participarea la eveniment. Deși în
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele