Noapte
Zi
14 February 2023
2 mins read

V.Calcan: “Există riscul ca dezvoltarea Stațiunii Turistice Peștera-Padina să fie blocată”

Potrivit lui Valentin Calcan, președintele Asociației Turistice Peștera-Padina, dezvoltarea zonei montane dâmbovițene riscă să fie blocată:”Concret, pericolul este următorul: ca ministrul Mediului să semneze Noul Plan de Management în care, dacă nu vor fi incluse cerințele noului PUZ, atunci, practic, stațiunea se va bloca. Nu se va putea construi nimic, așa cum nu se poate nici acum.”, precizează acesta.

Reacția lui Calcan vine în contextul în care, reprezentanți ai Parcului Natural Bugeci au fost prezenți în comuna Moroeni pentru a discuta cu autoritățile publice cu privire la elaborarea Noului Plan de Management al parcului, însă, fără a-i invita și pe antreprenorii care își desfășoară activitatea în zonă sau pe reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița.
“Reamintesc că primul Plan de Management al PNB este expirat din anul 2018 și încercările fostei administrații de a ajunge la un consens cu toate părțile interesate spre a elabora unuia nou au fost doar de formă, fără o intenție reală în a rezolva gravele probleme apărute în timp.”, mai spune Valentin Calcan.
Acesta chiar a trimis o adresă conducerii Parcului Natural Bucegi :”așteptăm cu mare interes convocarea unei întâlniri cu privire la noul plan de management unde, cel puțin pentru partea județului Dâmbovița a PNB să participe toți factorii implicați”.
Screenshot_20230214_150043_Samsung Notes
De asemenea, Valentin Calcan prezintă pe larg situația legată de acest Plan de Management.
-info generale: din păcate, în anul 2004 când a fost trasată limita Parcului Natural Bucegi, aceasta a inclus și zone aflate în intravilanele localităților Moroeni, Sinaia, Bușteni, Azuga, Moeciu. De exemplu, jumătate din Spitalul Sinaia se află în Parcul natural Bucegi.
La fel, toată Stațiunea Peștera-Padina.
-ce probleme generează acest fapt: o dublă “legislație” adică cea locală emisă prin PUZ de către Primărie + Planul de Management al PNB.
-Planul de Management este expirat (din 2018) și nu există legislație astfel încât efectele sale să continua până la elaborarea unuia nou
-Vechea administrație a încercat în 2018, 2019 să elaboreze un nou plan, nu adus la bun sfârșit
-Problema de fond este Zonificarea Parcului , adică acele zone ZDD ( zone de dezvoltare durabilă, unde se pot construi obiective), zone de management durabil ( unde poți să așezi o pătură ca să te odihnești) și zone de interdicție totală (pe unde ar trebui să levitezi)
-Pentru ca aceste zone să fie stabilite este nevoie de un STUDIU în care să se arate de ce o zonă este protejată, ce se află acolo, plante, animale, etc. ( info : NU a existat acest STUDIU când a fost elaborat primul Plan de Management)
Situația la zi: joia trecută a fost convocată o ședință a Consiliului Științific la valea Șipotului de către dl Alexandru Colțoiu, Director PNB.  Am aflat că nu au fost prezentate planuri, nu au fost discutate amendamente.  A fost o simplă discuție liberă în care au precizat că “ dl ministru vrea să urgentăm elaborarea planului de management” și că ce face consiliul județean cu PUZ-ul nu este treaba lor de aceea nici nu au invitat CJD la ședință!!!!!
Concret pericolul este următorul: ca ministrul mediului să semneze noul plan de management în care dacă nu vor fi incluse cerințele noului PUZ atunci, practic Stațiunea se va bloca. Nu se va putea construi nimic, așa cum nu se poate nici acum. Personal, îmi pare un demers  lipsit de transparență din partea conducerii PNB și în acest fel nu se va face  nimic bun.”, încheie Valentin Calcan.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

TÂRGOVIȘTE: Grădinița Nr.2 va fi renovată energetic

Articolul Urmator

TÂRGOVIȘTE: Condițiile oferite de transportul public în comun, verificate de primarul Cristian Stan

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați