Breaking News

Medicamentele generice, mai ieftine decât cele inovative, trebuie să ajungă la pacienți

Mar 14, 2023

Conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de piață, iar acest lucru trebuie îndreptat. Este vorba despre medicamente vitale pentru pacienții care suferă de diferite afecțiuni, dar care nu dispun de banii necesari cumpărării medicamentelor inovative. Pe de altă parte, au crescut cheltuielile CNAS din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ca alt efect al dispariției medicamentelor generice de piață, instituția fiind nevoită să compenseze medicamentele mai scumpe.

Ținând cont de aceste aspecte, Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de lege prin care se dorește micșorarea taxei clawback la medicamentele generice, de la 20% la 15%. Acest lucru va ajuta producătorii afectați de creșterea cheltuielilor de producție din cauza tarifelor mari la energie, transport, materii prime, dar şi ambalaje, care au ajuns, în unele situații, mai mari cu 300%.

“Salut ropunerea conducerii PSD și a Ministerului Sănătății. Prin această inițiativă, românii vor avea medicamentele generice în tratamentele recomnandate de medicii specialiști, dar se vor realiza și economii suplimentare ce pot fi direcționate către alte sistemului de sănătate național.- transmite deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban.

Actualitate, Flash, Politică

Despre autor

Informatie in curs de actualizare