Ca în fiecare an, pe data de 8 septembrie, când toți creștinii ortodocși de pretutindeni o sărbătoresc pe Sfânta Maria Mică, la Târgoviște, au loc Zilelor Cetății, ocazie cu care autoritățile locale au pregătit numeroase evenimente pline de însemnătate.
De la orele dimineții la Catedrala Mitropolitană a avut loc slujba religioasă în cinstea Nașterii Maicii Domnului, după care, tot alaiul format din soborul de preoți în măicuțe, oficialități locale și județene, dar și simpli credincioși au pornit într-o procesiune religioasă către Curtea Doamnească.
În această locație, cu o puternică încarcătură istorică, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște, la care au participat pe lângă executivul primăriei și consilierii locali, și invitați speciali de peste hotare, din Italia, Bulgaria, parlamentari ai județului, șefi de deconcentrate, dar și actuali și foști reprezentanți ai autorităților publice locale și județene sau comandanți de arme.
”Aceste zile sunt dedicate, în primul râd, celor cărora Târgoviștea le este casă, le este familie, le este locul cel mai apropiat și cunoscut sufletului. Locul acela către care pașii te duc chiar și cu ochii închiși, locul acela pe care îl asemeni unui vechi prieten, statornic și fidel, indiferent de câte secole sau câte lupte i-au trecut prin ziduri”, a fost mesajul transmis de către primarul Daniel Cristian Stan.
De asemenea, la ședința festivă a participat și Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, care, în discursul său a ținut să felicite echipa primăriei Târgoviște pentru toate realizările și proiectele care au contribuit, și o fac în fiecare zi, la dezvoltarea municipiului.
”În jurul reședințelor de județ, întotdeauna, lucrurile capătă o anumită efervescență, se generează un val care influențează în bine viața nu doar a locuitorilor lor, ci și a oamenilor care trăiesc în apropierea acestora. De aici, de lângă Turnul Chindiei, Municipiul Târgoviște face acest lucru, cum de altfel s-a întâmplat de fiecare dată de-a lungul istoriei sale ca Cetate de Scaun a Țării Românești. Lăsând la o parte însă pragmatismul cifrelor care evidențiază investițiile ultimilor ani în Târgoviște, rezultatele echipei conduse de Daniel Cristian Stan se văd și se simt în starea de bine pe care târgoviștenii o trăiesc.”
La rândul său, prefectul Claudia Gilia a subliniat importanța meleagurilor târgoviștene de-a lungul istoriei și încărcatura locurilor, dar și faptul că municipiul a fost un centru administrativ și politic deosebit pentru Țara Românească.
”Să nu uităm că Târgoviște a fost un centru important pentru dezvoltarea țării și a jucat un rol semnificativ în configurarea României moderne. Iată câteva aspecte care arată importanța orașului nostru pentru cultura și istoria României. Târgoviște a fost una dintre cele mai importante capitale ale Țării Românești. Orașul a fost un centru administrativ și politic crucial în diferite perioade ale istoriei românilor. Aici au funcționat curțile domnitorilor Valahiei. Târgoviște are un bogat patrimoniu cultural și istoric, inclusiv monumente și clădiri istorice, cum ar fi Turnul Chindiei, Biserica Domnească sau Curtea Domnească, care reprezintă mărturii ale gloriei trecute a orașului. Aceste locuri au fost mărturii ale momentelor cruciale din istoria românilor.”
Ședința festivă a primit binecuvântarea lui IPS Nifon, mesajul său fiind transmis de către vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.