”Conducerea PSD a Ministerului Sănătăţii continuă cu rigurozitate şi pragmatism demersurile privind asigurarea serviciilor medicale sustenabile pentru pacienţii unităţilor spitaliceşti din toată ţara, astfel încât să fie eliminate din start orice disfuncţionalităţi de ordin financiar.
În acest sens, bugetul acţiunilor prioritare pentru ultimul trimestru din acest an alocat spitalelor din ţară a fost suplimentat, în regim de urgenţă, cu suma de 150 de milioane lei. Suma este destinată, în special, finanţării celor mai dificile cazuri din spitalele de urgenţă, respectiv ATI, Traumă, Arşi Gravi, AVC şi Infarct miocardic acut. Aceste situaţii critice au fost prioritizate de către ministerul de resort, în condiţiile în care s-au semnalat cazuri de întârziere a avizărilor acordate de către CNAS în vederea finanţării suplimentare a spitalelor publice.
Astfel, ministrul Sănătăţii a luat cea mai potrivită decizie, pentru a evita incidente neplăcute legate de neasigurarea sumelor necesare specializărilor urgente, din raţiuni pur birocratice. Decizia conducerii MS reprezintă, de asemenea, o soluţie rapidă şi eficientă, menită să asigure funcţionarea optimă a spitalelor, decontarea medicamentelor compensate şi gratuite către farmacii, precum şi implementarea programelor de sănătate gestionate de CNAS.
De remarcat este şi faptul că, numai în acest an, ministrul Alexandru Rafila a majorat exponenţial finanţarea destinată acţiunilor prioritare ale Ministerului Sănătăţii, cu 60% faţă de anul 2021, suma ajungând astfel la 400 de milioane de lei. Acest program este dedicat exclusiv bolnavilor aflaţi în stare gravă în secţiile de anestezie terapie intensivă, neonatologie, traumă, arşi, precum şi pacienţilor cu accident vascular cerebral şi infarct miocardic acut.
În acelaşi context, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul Marcel Ciolacu a aprobat realizarea unei investiţii naţionale majore în digitalizarea secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din 18 spitale din ţară. Proiectul „Sistem informatic pentru evidenţa clinică a secţiilor A.T.I.” este în plin proces de implementare, obiectivul urmărit fiind aplicarea unui sistem informatic modern de monitorizare, documentare, schimb de date medicale în situaţii de urgenţă şi suport al proceselor aferente activităţilor de anestezie şi terapie intensivă (ATI).
Investiţia va contribui esenţial la optimizarea distribuirii marilor urgenţe medico-chirurgicale (urgenţe chirurgicale cardiace, vasculare, neurochirurgicale etc.), precum şi la controlul direcţionării corecte, pe criterii bine stabilite, a pacienţilor către sălile de operaţie şi secţiile ATI.
Punerea în practică a noului sistem va avea consecinţe extrem de benefice pentru circuitul medical din cele 18 spitale de adulţi şi copii beneficiare, transpuse atât în creşterea valorică a îngrijirilor medicale, cât şi în simplificarea accesului românilor la servicii medicale de calitate.”- declarație de presă deputat PSD Dâmbovița, Carmen Georgeta Holban.