Noapte
Zi
19 May 2024
1 min read

Obiceiuri și tradiții, de Duminica Mironosițelor, în comuna Băleni

A treia duminică după Paști este cunoscută ca și Duminica Femeilor Mironosițe. Acestea sunt cele care, potrivit cărților sfinte, l-au urmat pe Isus Hristos în propovăduirea credinței, i-au fost alături în activitățile sale și au participat la ultimele evenimente din viata Mântuitorului: patimile, răstignirea, moartea și punerea în mormânt.

De sute de ani, în comuna Băleni, această zi este cinstită cu sfintenie de toată comunitatea printr-un obicei unic în țară care reuneşte la biserică femeile din sat, iar după slujba închinată celor adormiţi, după miezul nopţii, se aprinde un foc mare în cimitir, iar enoriaşele se aşază în jurul lui şi cântă cântece de slavă lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că după cântarea primului cocoş femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele şi să le tămâie. Duminica dimineața, după Sfânta Liturghie, „Mironosiţele” se strâng în faţa bisericii unde organizează o agapă și dau de pomană bucate în amintirea morţilor din familiile lor.

Tradiția a fost respectată și în acest an, și, ca de fiecare dată au fost prezenți și reprezentanții forului administrativ județean, parlamentari ,alături de primarul comunei Băleni, membri ai comunității locale și ai ansamblului ”Bulgărași”.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Universitatea Valahia și Inspectoratul Școlar, parteneri pentru o educație de calitate

Articolul Urmator

(VIDEO) Peste 2000 de oameni s-au bucurat și s-au distrat de ziua comunei Corbii Mari

Ultimele Articole

Mergisus