Încă un lucru realizat de către administrația locală a comunei Potlogi pentru păstrarea vie a moștenirii domnitorului martir, Constantin Brâncoveanu. Astăzi, Poarta Brâncovenească a fost inaugurată. Aceasta este un monument care simbolizează intrarea în localitate, în anul 1693, moment în care domnul Țării Românești a ctitorit și o biserică, iar cinci ani mai târziu, a început construcția palatului.
„În cadrul unui acord cu Consiliul Județean Dâmbovița și cu sprijinul Consiliului Local Potlogi, am ridicat acest monument ca semn de respect și prețuire, pentru a păstra vie amintirea înaintașilor noștri, Sfinții Martiri Brâncoveni. Monumentul „Poarta Brâncovenească” păstrează arhitectura brâncovenească este situat pe drumul brâncovenilor, iar la Potlogi îmbinăm modernismul cu istoria.”, a transmis Viorel Drăghici, primarul comunei Potlogi.
La eveniment au participat atât localnici, cât și autorități publice locale și județene.
„Este un moment deosebit pentru județul Dâmbovița, nu doar pentru comuna Potlogi. Astăzi, așa cum v-a spus și domnul primar, printr-o asociere între Consiliul Județean Dâmbovița și comuna Potlogi, realizăm această investiție deosebit de importantă, nu doar pentru această zonă a județului, ci pentru întreaga istorie a județului nostru. Este datoria noastră să ducem istoria județului nostru mai departe, să ne mândrim cu comuna Potlogi, cu județul Dâmbovița și, nu în ultimul rând, să ne mândrim cu ceea ce facem în fiecare comunitate locală. Vreau să-i mulțumesc domnului primar pentru tot ceea ce face în această localitate și să vă asigur de tot sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița pentru toate proiectele pe care le avem în derulare”, a adăugat Corneliu Ștefan, președintele CJD.
„Indiferent de starea vremii, iată că se întâmplă lucruri frumoase, și nu din întâmplare, ci din foarte multă muncă, aș spune, o cooperare foarte-foarte strânsă între instituții și autorități și în echipa politică pe care o reprezentăm. Vreau să-l felicit pe domnul primar și să apreciez deschiderea permanentă a președintelui Consiliului Județean pentru astfel de proiecte în asociere. Nu în ultimul rând, vreau să felicit echipele care au contribuit la realizarea acestui monument, artistul, arhitectul care, iată, ne pun la dispoziție aici, la Potlogi, o poartă brâncovenească, ce reprezintă un reper suplimentar important pentru istoria extraordinară pe care o avem în acest județ și, mai ales, la Potlogi. Aș spune că, pentru un traseu național, și nu numai, Palatul Brâncovenesc, împreună cu Casa Memorială „Nicolae Grigorescu” și colecția de picturi de și, bineînțeles, această Poartă Brâncovenească reprezintă atracții extrem de valoroase și ar trebui să facem o promovare și mai bună a acestora, în special pentru generația care vine, generația tânără.” a precizat și senatotul PSD Dâmbovița, Titus Corlățean.
„În urmă cu 10 ani, inauguram monumentul Constantin Brâncoveanu din fața Palatului Brâncovenesc, o continuare a unei epopei începută acum 20 de ani la Târgoviște, când ridicam monumentul lui Constantin Brâncoveanu, în Centrul Vechi, în fața Primăriei orașului. Pe urmă, în 2007, în Parcul Chindiei, am realizat un alt bust al lui Constantin Brâncoveanu, pe aleea Voievozilor, și iată, ca o exacerbare a acestui subiect, ajungem să ridicăm aici un ansamblu monumental. Aceste lucrări sunt pentru generațiile care vor veni. Așa am spus de fiecare dată când am participat la inaugurarea unui monument, pentru că, prin acest gest, contribuim, ajutăm și dăm posibilitatea ca evenimentele istorice și, în speță, viața, chinul și tragedia familiei Brâncoveanu să fie transmise generațiilor viitoare.” , a fost mesajul transmis de câtre sculptorul Olimpiu Eli Petre, cel care s-a ocupat de lucrările acestui monument.