Vineri, 7 martie 2025, la sediul Departamentului de geografie al Universității Valahia din Târgoviște a fost lansată, în fața unei asistențe record (peste 40 de persoane, cadre didactice, studenți sau masteranzi, mulți prieteni din zona montană) cartea „Turism tematic și factori de risc în Parcul Natural Bucegi”, document ce include, în prima parte, lucrarea de Masterat a cunoscutei montaniarde Ileana Bocanciu, lucrare coordonată de lect.univ.dr. George Murătoreanu, și el un valoros cadru didactic cu “rădăcini” la poalele Bucegilor. Lucrarea științifică este completată cu câteva fișe ale unor adevărate simboluri ale munților Bucegi (Mama Oara, cea mai în vârstă cabanieră din munții României / George Porancia – „seniorul” Stației meteorologice de la vârful Omu / Doru Deaconescu – „Dom Profesor”, motorul, de zeci de ani, al Salvamontului dâmbovițean / Nicu Posta, ghid BTT și principalul promotor al mișcării turistice montane dâmbovițene).
Partea a doua a cărții cuprinde câteva capitole din activitatea montană a Ilenei Bocanciu, activitate atât din cadrul Asociației de turism Chindia, respectiv Asociației Ecologice Floare de Colț sau Chindia Jurasic Park. Toate materialele au parfumul de epocă al vechilor ture la munte, iar lansarea cărții se face în preajma zilei de 8 martie, dată la care, acum 36 de ani, intra cu sfială în mijlocul iubitorilor de munte, oameni „contaminați” de „spiritul” Chindiei.
O carte frumoasă, care se citește repede, în care regăsești imediat frumusețea, adeseori ascunsă, a Bucegilor, „leagănul” turismului românesc. Oameni, locuri, fapte, descrise de o recunoscută iubitoare a muntelui, de o animatoare și o organizatoare de tabere pentru copii și tineri, de o geografă pasionată.