Pe data de 10 ianuarie a.c., Guvernul american anunța intrarea României în programul Visa Waiver, urmând ca cetățenii români să poată călători fără vize în SUA după data de 31 martie, ceea ce însemna că aceștia ar fi putut să circule fără vize cel mult 90 de zile, atât timp cât călătoria este în scop turistic sau pentru afaceri.
Astfel, țara noastră ar fi devenit cel de-al 43-lea stat inclus în Programul Visa Waiver și primul din regiunea Mării Negre.
În contextul în care în spațiul public au apărut informații conform cărora situația României privind acest program va fi reevaluată, parlamentarul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului aduce lămuriri și explicații.
“Ce se întâmplă acum intră în logică acțiunii noi a administrații republicane, de a revizui… Hai să facem traducerea corectă din engleză americană în limba română, “de a lua la mână” ansamblul spectrului de chestiuni pe Visa Waiver cu statele care intră în acest pachet. Începând cu cele pe care democrații, de fapt, l-au făcut în ultimii ani.
Nu e o chestiune fixată pe România, din câte cunosc. Și chiar dacă știrea este în scurt. E o chestiune mai de ansamblu, de a lua la mână.
Revizuirea nu înseamnă eliminarea statul respectiv din Visa Waiver, ci de a se uita încă o dată pe proceduri, pe elemente, pe criterii îndeplinite. Ori, noi știm că aceste criterii, în mod obiectiv, au fost îndeplinite pentru că Departamentul Imigrației a Statelor Unite e un departament foarte solid.
Și oamenii aia, când fac o treabă, o fac foarte serios. Teoretic, n-a fost un favor, n-a fost o chestiune politică. N-a fost o chestiune politică, dar a fost dublată de un efort în România de cooperare cu americanii și o campanie publică, care a îndemnat cetățenii români să facă anumite lucruri.
Eu însumi mi-am revizuit visa pe pașaportul meu simplu, turistic, și am contribuit cu o picătură la scăderea ratei de respingere. (…) Sigur că este o speculație în acest moment, dacă nu cumva administrația Trump pedepsește cumva România, sau, poate e prea dur spus pedepsește, ridică un deget de atenționare prin amânarea acestui program apropo de semnele de întrebare pe care le are legătură cu anularea alegerilor de anul trecut. (…).
Eu tocmai v-am oferit o informație care nu e pe piață. Faptul că această revizuire nu privește România în mod specific, ci o chestiune de ansamblu, o evaluare a fotografiei mult mai largă și cu diferite etape care sunt în Wiza Waiver. Vom vedea care este procedura de verificare, eu personal nu exclud de a vedea o mică întârziere față de calendarul inițial, dar faptul că noi am respectat regulile și criteriile este un bun câștigat. “, a transmis demnitarul român în cadrul unei emisiuni tv.