Noapte
Zi
11 June 2014
1 min read

Preţurile derizorii aduc producătorii de cartofi în sapă de lemn

În bazinul Lunguleţu – Slobozia Moară – Poiana-Brezoaiele, istoria se repetă. Ţăranii vând cartofi timpurii de cea mai bună calitate sub 40 de bani kilogramul şi preţul oferit de speculanţi continuă să scadă, pe măsură ce pieţele de gros sunt ocupate până la refuz cu căruţe şi remorci încărcate ochi cu saci de cartofi.

Recolta este bună, peste 30 tone la hectar acolo unde a fost folosită sămânţă de calitate, dar şi cheltuielile au fost pe măsură. Adunând toate costurile, inclusiv tratamentele fitosanitare, se ajunge la mai mult de 6000 lei/ hectar.

În condiţiile în care preţul mediu ajunge sub 30 bani, este clar că producătorii agricoli se vor alege şi anul acesta cu praful de pe tobă. Şi, în timp ce câteva mii de cultivatori din cele patru comune abia îşi recuperează banii investiţi, cartofii se vând în pieţele agroalimentare cu 1,8-2 lei/ kg, de patru-cinci ori mai scump, cu un profit uriaş pentru comercianţi.

Şi aşa se va întâmpla şi de acum înainte, atâta vreme cât fermierii refuză să se asocieze, să formeze organizaţii puternice, în măsură să impună preţuri corecte şi să le apere drepturile Cât despre clienţii care veneau anul trecut cu TIR-urile, din Polonia şi Slovacia, oferind un preţ mult mai bun, nu şi-au mai făcut drum pe la noi prin judeţ, după ce au găsit printre cartofi pietre, bolovani şi alte mizerii…

 

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Primarii PDL invitaţi la şedinţele…PSD

Articolul Urmator

La PMP s-a închis prăvălia !?

Ultimele Articole

Go toTop