În locația unui fost punct termic situat în municipiul Târgoviște, pe strada Locotenent-Major Dragomirescu Liviu (cartier Matei Basarab), microraionul III, astăzi a fost inaugurată Biblioteca pentru Copii. Clădirea a fost cedată de primărie către Consiliul Județean Dâmbovița pentru a fi reabilitată și dotată cu tot ceea ce este necesar unui astfel de spațiu, unde cei mici să vină cu cea mai mare plăcere.
”Pentru noi, pentru Biblioteca Județeană, această zi ne aduce un dar, are semnificație deosebită. Ni s-a oferit această clădire pe care să o transformăm , să o reabilităm și să ajungă ceea ce este acum, o Bibliotecă pentru Copii. Mulțumesc domnului președinte Corneliu Ștefan pentru tot ajutorul și sprijinul acordat, dar și domnului primar Cristian Stan pentru că ne-a oferit aceast amplasament.”, a precizat Agnes Erich , directorul Bibliotecii Județene I.H. Rădulescu.
Invitat special la evenimentul de inaugurare a fost Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii. ”Plăcerea este de partea mea, în primul rând să mă vad cu copiii. Transformarea acestui spațiu care cândva a fost un punct termic este un succes, un beneficiu pentru toată lumea și pentru asta vă felicit. Este un lucru foarte important să facem tot ceea ce ține de noi să aducem copiii spre lectură pentru că trăim într-o lume în care suntem invadați de tot felul de distracții , telefoane, tablete, televizor, și așa mai departe, și din această cauză nu trebuie să renunțăm la lectură pentru că aceasta este singura cale spre noi, spre sufletul nostru, spre alte dimensiuni de vis, iar una dintre menirile principale ale dascălilor, ale bibliotecarilor este să facă liber drumul copiilor și oamenilor către lectură. Este foarte important să avem cărți în bibliotecă, este foarte important ca o acțiune în acești ani de socol XXI să mergem către oameni, să mergem către comunități. Va trebui, cred eu, să faceți foarte multe pentru a redeschide pofta de lectură, să faceți acțiuni în școli, să aduceți copii aici la acțiuni, să-i ispitiți, cum s-ar spune. ”, a transmis demnitarul.
”Este un moment deosebit tocmai de Ziua Națională a Lecturii să inaugurăm acest spațiu în municipiul Târgoviște, Biblioteca pentru Copii. Este de datoria noastră, a tuturor, să aducem copiii în biblioteci. Tradiția trebuie continuată, indiferent de ceea ce se oferă zi de zi, de ceea ce avem astăzi, de tot ceea ce există în mediul online. Echipa Consiliului Județean Dâmbovița a conștientizat nevoia pe care o avem de a face o reparație morală pentru micuții din Târgoviște, când alții au desființat o bibliotecă pentru copii, noi, astăzi, am înființat una. Vrem să promovăm cultura, vrem să promovăm bibliotecile din județul Dâmbovița. ”, a adăugat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
”Pentru mine, impactul este izbitor față de ceea ce exista aici. Vreau să îl felicit pe președintele CJD, Corneliu Ștefan, pentru ceea ce s-a realizat aici. Este o bibliotecă pentru copii cu adevărat extraordinară. Dincolo de importanța edificiului în sine, cred că foarte important este și mesajul care se transmite prin această bibliotecă. Da, copiii trebuie să fie încurajați să citească , de multe ori e o luptă aproape inegală cu telefoanele, cu tablete și așa mai departe, însă cartea trebuie să reprezinte principalul mijloc de informare pentru că o persoană care a citit este o persoană educată, care știe să comunice, care știe să pună niște idei cap la cap, este o persoană care se poate descurca într-o societate cu adevărat civilizată. ”, a precizat și Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.
Cei mici au primit încurajări și îndemnul pentru a citi și din partea senatorului PSD, Titus Corlățean, dar și a prefectului Claudia Gilia.
”Vă recomand, pe lângă multe alte lucruri interesante pe care e bine să le citiți, și acum aveți posibilitatea aceasta de a naviga online, dar atenție, există și pericole pe internet, cartea, cu foaia de hârtie râmâne un lucru foarte bun, să țineți cartea în mână, să întoarceți pagina, să recitiți, și așa mai departe. Vă recomand ”Cireșarii”, să vedeți ce înseamnă lumea văzută prin ochii voștri, la vârsta voastră, ce înseamnă aventurile pe care le trăiesc tinerii, ce înseamnă prietenia între copii la momente importante în viață. Felicitări tuturor pentru acest proiect. Trebuie să-i încurajăm pe cei mici să citească, să crească frumos, să se dezvolte așa cum ei înșiși au nevoie și așa cum societatea așteaptă și are, la rândul său, nevoie”– senator Titus Corlățean.
”Am spus întotdeauna că investiția în educație înseamnă investiția în viitorul unei națiuni. Felicit autoritățile pentru demersul, pentru eforturile pe care le-au făcut pentru a pune la dispoziția copiilor o locație mai mult decât specială. Lectura este indispensabilă pentru crearea persoanlității oricărui tânăr din România, de aceea îndemnul meu către toți, mai ales către voi, cei mai mici, este să citiți, să citiți în permanență pentru că lectura vă dă posibilitatea să trăiți în lumi fantastice, să fiți orice erou de poveste vă doriți, vă dezvoltă personalitaea, vă dezvoltă simțul de a percepe lumea de o anumită manieră. ”– prefect Claudia Gilia.
Prezenți la eveniment au fost și deputații PSD Dâmbovița Carmen Holban și Marian Țachianu.
Noul edificiu cultural, ce poartă numele marelui prozator român Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, născut la Târgoviște, a fost realizat cu fonduri de la Consiliul Județean Dâmbovița, în cadrul proiectului „Reabilitare şi înfiinţare filială bibliotecă şi spaţiu de depozitare fond documentar”. Valoarea totală a investiției este de 2.094.142,10 lei (fără TVA). Suprafața terenului pe care se află obiectivul de investiții este de 422 mp, regimul de înălțime fiind P +1E. Imobilul, aflat în proprietatea Consiliului Județean Dâmbovița, este organizat în două corpuri de clădire. Corpul 1 are o suprafaţă construită de 237 mp și cuprinde, la parter, zona de primire, respectiv secretariatul și garderoba, biblioteca, ludoteca, grupurile sanitare, grupul sanitar pentru persoane cu dizabilități, oficiul personal și centrala termică, iar, la etaj, o zonă deschisă, ce găzduiește rafturile pentru depozitarea cărților şi sala de lectură. Cel de-al doilea corp al imobilului, cu o suprafaţă construită de 28 mp, servește ca spaţiu de depozitare a cărților, ce este accesibil din exterior.În cadrul proiectului de reabilitare a clădirii au fost realizate lucrări de demolare, de rezistență (lucrări de infrastructură și suprastructură), arhitectură, instalații sanitare și termice, inclusiv instalație de detectare, semnalizare și avertizare a incendiilor, utilități (rețele de apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale).