Suntem în perioada de debut a implementării cardului național de servicii medicale, devenit obligatoriu de la 1 mai a.c., și s-a creat o totală panică și isterie la cabinetele medicale, la ghișeele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița, dar și în rândul pacienților, care încă nu stiu ce presupune acest card și cum să-l folosească. Hilar este că mulți pacienți neinițiați îl percep ca pe un card bancar și cred că au bani de retras. Medicii, de partea cealaltă, au făcut o fixație în a nu elibera rețete și a nu oferi servicii medicale celor care nu au card de sănătate. Aceștia sunt, însă, obligați să furnizeze servicii medicale și în situația în care pacienții nu și-au ridicat cardul, nu funcționează, nu îl au la ei, le-a fost furat, s-a deteriorat, atât timp cât sunt asigurați, în baza unei adeverințe. Astfel, tehnologia bate jurământul lui Hipocrate și cei mai păgubiți sunt beneficiarii sistemului, bolnavii, care sunt puși pe drumuri pentru indispensabilul card. Săptămâna aceasta, au fost cozi interminabile la ghișeele CJAS. Sute de oameni, majoritatea din mediul rural, au irosit timp, au cheltuit bani și au avut nervii întinși la maxim, așteptând să-și ridice cardul de sănătate și să-l activeze, de frică să nu fie amendați.
Directorul CJAS, Alexandra Stan, a încercat să tempereze situația, dovedind că toate lucrurile sunt sub control. Aceasta a oferit multe informații și cazuistici, pe tema cardului de sănătate. Astfel, la nivelul județului Dâmbovița, din cele 529 000 de carduri emise, au fost returnate, la nivelul CJAS, 12 541 de carduri. Din acestea, 4600 au fost distribuite medicilor de familie și 1500 au fost acordate persoanelor asigurate, care s-au prezentat la ghișeele CJAS. 17 persoane au refuzat cardurile de asigurări de sănătate. Totodată, există și 8 medici care au refuzat să distribuie cardurile.
Directorul CJAS Dâmbovița spune că nu este obligatoriu să mergem la medici cu cardul, pentru a-l activa, decât atunci când avem o problemă medicală. Aceasta recunoaște că se întâmplă foarte des să apară probleme în ceea ce privește aplicația informatică utlizată de farmacii și cea utilizată de Casă, ceea ce duce la eliberarea greoaie a prescripțiilor medicale. De asemenea, conducerea CJAS a lansat un apel către furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, cărora le cere să respecte prevederile legale și să asigure condiții normale de desfășurare a actului medical, cu sau fără card.
“S-a creat cadrul legal ca acordarea serviciilor medicale să se facă și fără card, în situații bine justificate. Pentru furnizori, care sunt un pic speriați că nu li se vor deconta serviciile medicale, noi avem posibilitatea să încheiem un act adițional prin care să stabilim împreună modalitatea de decontare a serviciilor medicale, chiar și în absența cardului”, a precizat Alexandra Stan.
În cazul în care cardul s-a pierdut între oficiul poștal care le-a distribuit și cetățean, potrivit contractului, Poșta va fi trasă la răspundere. Pentru cardurile pierdute, Poșta plătește de zece ori contravaloarea cardului.
Pentru cei care nu au intrat încă în posesia cardului, acesta se poate ridica de la sediul CJAS cu buletinul de identitate și cu semnătură de primire. Nu se percep amenzi persoanelor care nu sunt posesoare de carduri.
Potrivit reprezentanților CAS Dâmbovița, la acest moment, toți furnizorii de servicii medicale din județ au cititoare de carduri.