Breaking News

Oana Vlăducă, întrebare adresată Ministerului Dezvoltării Regionale privind proiectul de restaurare a  ”Bisericii de Lemn”  de la Cândești

Mar 15, 2017

”Adresată: Doamnei SEVIL SHHAIDEH

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
În atenția: Domnului LIVIU MUȘAT,
Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-  Muntenia
Deputat PSD de Dâmbovița și membră în Comisia de Cultură din Camera Deputaților, Oana Vladucă  întrebă Ministerului Culturii despre proiectul de restraurare al Bisericii de Lemn „Cuvioasa Paraschiva” din dealul Vârtop, sat Cândești Vale, comuna Cândești, județul Dâmbovița.
 ”Adresată: Doamnei SEVIL SHHAIDEH
Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
În atenția: Domnului LIVIU MUȘAT,
Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-  Muntenia
Obiectul întrebării: Stadiul proiectului „Consolidare – restaurare cu integrare în circuit turistic a Bisericii de lemn Cuvioasa Paraschiva – Cândești Vale”
Am fost sesizată la biroul parlamentar în privința proiectului de consolidare – restaurare cu integrare în circuitul turistic a Bisericii de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din dealul Vârtop, sat Cândești Vale, comuna Cândești, județul Dâmbovița. Locașul de cult este monument istoric și de arhitectură, înscris în lista monumentelor din județul Dâmbovița, la poziția 732, cod DB-II-m-A-17409.
Amplasamentul actual datează de la începutul secolul al XVIII-lea, din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu.
Din păcate, în ciuda moștenirii cultural-istorice însemnate, biserica-monument se află într-o stare avansată de degradare pe mai multe componente: fundații și elevații, structura pereților interiori transversali, acoperiș, pictura interioară și exterioară de o valoare inestimabilă, instalație electrică, etc.
În anul 2016, reprezentanții comunității locale și ai Parohiei Cândești au făcut demersuri către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia în sensul introducerii la finanțare, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 5, prioritatea de investiții 5.1, a proiectului „Consolidare – restaurare cu integrare în circuitul turistic a Bisericii de lemn Cuvioasa Paraschiva – Cândești Vale”. Față de cele prezentate, vă rog să-mi precizați care este, la momentul actual, stadiul proiectului sus-amintit?”
Actualitate, Interviul Săptămânii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: