Noapte
Zi
13 September 2018
2 mins read

13 septembrie, Ziua Pompierilor Români
La Mulți Ani!

Oficial, încă din anul 1953 ziua de 13 septembrie înseamnă Ziua Pompierilor Români.

Această zi comemorează eroii pompieri, care sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, s-au jertfit în bătalia de la Dealu Spirii din anul 1848 împotriva unei armate a Imperiului Otoman.

Eroismul celor 166 de pompieri români care au luptat pentru apărarea independenței reprezintă o filă imortantă a istoriei poporului român, o lecție de patriotism despre care trebuie să ne amintim mereu.

În anul 1860, Primul Parlament al României acordă participanților la eroicul act, pensii pe viață și prima medalie românească – PRO VIRTUTE MILITARI, apreciind astfel sacrificiul eroilor de la 13 Septembrie, curajul și patriotismul pompierilor militari.

Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1901, în memoria pompierilor militari căzuţi în Bătălia din Dealul Spirii, a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majuscule: “LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR”.

Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbatorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA,fiind oficializată legal în 1953, apoi prin Legea nr. 121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, iar în 2004 prin H.G.R. nr.1490 – pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, se cuvine, ca în fiecare an, pe 13 Septembrie, să cinstim memoria eroilor pompieri care şi-au dat viaţa pentru dreptate şi libertate, pentru independenţa de stat a României şi pentru apărarea şi salvarea vieţii semenilor.

Cu ocazia aniversării a 170 ANI de la BĂTĂLIA DIN DEALUL SPIRII şi a ZILEI POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmboviţa organizează activităţi dedicate sărbătoririi acestei zile astfel:

– în intervalul orar10:00 – 14:00, în toate subunităţile inspectoratului (Detaşamentul Târgovişte, Garda Voineşti, Detaşamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detaşamentul Moreni, Garda Corneşti, Detaşamentul Titu, Garda Răcari, Garda Potlogi, Detaşamentul Găeşti, Garda Vişina,), se va organiza„Ziua Porţilor Deschise”prilej cu care îi invităm pe cetăţenii dâmboviţeni să viziteze aceste subunităţi de intervenţie, unde vor vedea tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie.

– începând cu ora 10:00, la sediul inspectoratului se va desfăşura Festivitatea dedicată Zilei Pompierilor din România, care va cuprinde:

ü primirea invitaţilor;

ü serviciu religios;

ü alocuţiuni ale oficialităţilor şi ale inspectorului şef;

ü avansarea în grad a cadrelor militare care s-au evidenţiat în activitatea desfăşurată;

ü premierea unor cadre care au obţinut rezultate foarte bune;

ü premierea cercurilor de elevi “Prietenii Pompierilor”;

ü premierea Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situații de Urgență;

ü defilarea pompierilor militari dâmboviţeni;

ü vizitarea expoziţiei cu tehnică de intervenţie.

Un detaşament de defilare constituit din cadre aleI.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa vaparticipa la manifestările dedicate Zilei Pompierilor din România organizate deInspectoratul General pentru Situații de Urgență în capitală.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Ziua Națională a Pompierilor sărbătorită de societatea Geo Sting împreună cu elevii târgovișteni

Articolul Urmator

Săptămâna Europeană a Mobilităţii,16 – 22 septembrie

Ultimele Articole

Apelul fals la 112 pune în pericol vieți! Sună responsabil

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și structurile teritoriale de analiză și prevenire a criminalității, desfășoară, la nivel național, campania de conștientizare în rândul beneficiarilor minori și adulți

Dâmbovița, din nou, sub avertizare de caniculă

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ  COD GALBEN Interval de valabilitate: 19 iulie Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat Valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat în județul
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele