La doi ani de guvernare PSD-ALDE, deputatul dâmbovițean Corneliu Ștefan face o radiografie a celor mai importante măsuri luate și implementate, dar și a mai multor legi care au intrat în vigoare.
„Da! Economia a crescut! Românii au mai mulți bani în buzunare.
România a atins cea mai mare creștere economică din Europa ( 6,9% în 2017, 4,4% în 2018) – PIB-ul țării va fi mai mare de 1000 miliarde lei, anul viitor (crestere 33% față de PIB-ul din 2016),am depășit Grecia,Portugalia și Cehia.
Mai mulți bani în buzunarele românilor: am crescut salariu minim net cu 36,5 %, iar pe cel mediu net cu 17%.
De asemenea salariu minim net: – Decembrie 2016 – 926 lei – Februarie 2017 – 1065 lei – Ianuarie 2018 – 1162 lei – Ianuarie 2019 – 1263 lei (1413 pt cei cu studii superioare). •
S-a mărit valoarea punctului de pensie cu 26 de procente, s-a diminuat impozitul pe venit la 10% pentru salariați.
Pensiile mai mici de 2000 lei au fost scutite de impozit; s-au eliminat contribuțiile de asigurări de sănătate pentru toți pensionarii.
Medicii au astăzi salarii comparabile cu cele din Europa, ceea ce îi determină să profeseze în țară, iar profesorii, personalul din admnistrație, cei din sistemul de apărare și ordine publică au de asemenea venituri mai mari în urma aplicării legii salarizării unitare. Ca și exemplu: – profesor grad didactic 1 plus 81,3% – ianuarie 2019 față de decembrie 2016; – profesor debutant – plus 96,8% – ianuarie 2019 față de decembrie 2016.
O creștere spectaculoasă se înregistrează la bugetul asigurărilor sociale, acesta fiind rezultatul transferului de contribuții sociale de la firmă la angajat și efect al creșterii numărului de angajati. ( Ex: REVISAL 5,5 milioane de angajați; 6,5 milioane de contracte active de muncă, somajul a ajuns la un minim istoric. – 10000 de noi locuri de munca in 2018.
În domeniul sănatății se acordă de 33% mai mulți bani față de 2016, iar în învățământ se acordă cu 28% mai mulți bani față de 2016. Am plecat de la un grad de absorbție zero al fondurilor europene, lăsat de guvernul Cioloș. Fără proiecte și fără instituții de acreditare. România a atras fonduri europene de aproximativ 6,4 miliarde de euro – 21 % din totalul alocat.
Impozitul pentru microintreprinderi este de 1%.
Putem adăuga și începutul celei de a doua ediție a programului StartUp Nation. Anul trecut prin acest program s-au înființat peste 7000 de firme și 20000 de locuri de muncă. Rezultate bune avem și din domeniul agricultură, suntem pe primul loc în U.E la productia de porumb și floarea-soarelui și tot pe primul loc la subvențiile agricole. S-au făcut investiții în sisteme de irigații,apă gratuită, sisteme de combatere a grindinei, și în programele de sprijin, cum sunt cele de tomate, zootehnie,lână
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, puternic finanțat de guvernarea noastră, mii de localității își rezolvă problemele: asfalt pe străzi, canalizare, apă ,școli și grădinițe.
În turism s-a scăzut cota de TVA la 5% și s-au acordat tichete de vacanță.
S-a dublat fondul de burse, iar studenții au transport gratuit la călătoriile cu trenul. Tinerii pot primii credite făŕă dobândă pentru dezvoltare personala si instruire.
În ceea ce privește legile, putem da câteva exemple: Legea salarizării unice, Legea pensiilor, Legea parteneriatului public privat, Legea prevenției și a reformei fiscale, Legile justiției, Legea offshore, Modificarile codurilor penale, și lista poate continua” a precizat parlamentarul social-democrat.