De-a lungul timpului rolul femeii s-a schimbat, a evoluat, și dacă în societățile tradiționaliste femeia era cea care trebuia să aibă grijă de copii și de muncile casnice, în epoca modernă ea este pusă pe picior de egalitate cu bărbatul, în foarte multe cazuri femeia dovedindu-se a fi extem de capabilă și de succes, excelând în foarte multe domenii de activitate de la cele culturale, sociale, eonomice și până la cele politice.
Faptul că în ultimii ani, în România, femeile se implică din ce în ce mai mult în viața politică demonstrează încrederea pe care acestea au câștigat-o din partea bărbaților, dar și preocuparea acestora din urmă pentru promovarea egalității dintre sexe. Cel mai bun exemplu este Partidul Social Democrat, partid care, pe zi ce trece, aduce în prim plan, promovează și susține femeile în posturi și funcții importante în diferite domenii. Din totalul membrilor înscriși în PSD un procent de 42% este reprezentat de femei.
Pentru ca un partid să fie puternic nu este necesar doar ca numărul membrilor să fie unul mare, un partid puternic înseamnă oameni puternici, membri devotați.
Astfel, astăzi ne-am propus să ”vă facem cunoștință” cu Luisa Greaca, membru al Partidului Social Democrat din anul 2001,în prezent consilier în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și Șef Serviciu Achiziții, Aprovizionare, Avizare și Urmărire Contracte pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, funcție pe care o ocupă din anul 2013.
V.D: Care este momentul în care aţi intrat în politica dâmboviţeană și ce v-a determinat să faceţi acest pas?
L.G: Sunt membru al Partidul Social Democrat din anul 2001, iar faptul că am intrat în politică în acel moment se datorează oarecum domnului Adrian Năstase. Eram pe atunci studentă a Universităţii „Valahia ” din Târgovişte şi întâmplarea a făcut să ascult un interviu acordat de domnealui în care vorbea despre promovarea tinerilor în politică şi despre importanţa implicării tinerilor în politică.
Așadar, momentul ales pentru a intra în politică a fost unul pur întâmplător, iar motivul care m-a determinat să fac acest pas, a fost mesajul transmis tinerilor de către unul dintre cei mai importanți lideri politici ai României la acel moment.
Ca și parcurs politic pot spune că în perioada 2002-2004 am activat ca membru în Organizația PSD Găești şi vicepreşedinte al TSD Găești.
În perioada 2005-2016, am fost preşedinte al Organizaţiei Partidului Social Democrat Morteni şi consilier local la Primăria Morteni în perioada 2008-2016, și un an de zile viceprimar, iar din anul 2016, aşa cum bine ştiţi, ocup funcția de consilier judeţean.
V.D: De ce ați ales PSD?
L.G: Am ales Partidul Social Democrat şi sunt membru de 18 ani al acestui partid datorită convingerilor pe care le am în ceea ce priveşte responsabilitatea socială, datorită faptului că Partidul Social Democrat este singurul partid care reprezintă interesele românilor şi mai ales pentru că Partidul Social Democrat este partidul în care sunt respectate principiile şi valorile în care eu cred.
V.D: De-a lungul timpului aţi avut un model de politician pe care l-aţi urmat?
L.G: Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este foarte simplu. Pentru mine, politicianul model este în primul rând un bun profesionist, un om de echipă, un om care ştie să asculte, dar în acelaşi timp să îndrume, un om care ştie să unească şi nu să dezbine, un om care cunoaşte ce înseamnă respectul faţă de proprii colegi, dar şi faţă de cetăţeni şi nu în ultimul rând este un lider al cărui principal ţel este să clădească, să construiască şi nu să dărâme, este un „om” în adevăratul sens al cuvântului. Pot spune că, un astfel de exemplu, este preşedintele Organizaţiei Partidului Social Democrat Dâmboviţa– doamna ministru Rovana Plumb.
V.D: Care credeți că sunt avantajele şi dezavantajele femeii implicate în politică?
L.G: Nu cred că putem vorbi nici despre avantaje şi nici despre dezavantaje pentru femeile implicate în politică. Personal, cred că politica oferă şanse egale atât femeilor cât şi bărbaţilor, situaţie care poate fi observata pe scena politică din România mult mai pregnant în ultimii ani, acest lucru ţinând cont de alegerea, de aspiraţiile şi priorităţile fiecăruia dintre noi.
V.D: Sunteţi prezentă la toate acţiunile şi activităţile pe care partidul le organizează. Cum îmbinaţi viaţa de familie, cu cariera şi politica?
L.G: Recunosc că sunt un „caz” fericit, întrucât soţul meu mă susţine în tot ceea ce fac şi până în acest moment cred că am reuşit să îmbin eficient viaţa de familie, cariera şi viaţa politică.
În momentul în care într-o familie există comunicare şi respect între parteneri, cu siguranţă va exista şi sprijin între aceştia, iar acest lucru este cheia succesului în a realiza tot ceea ce ne propunem.
V.D: Care sunt principalele dumneavoastră obiective din punct de vedere politic?
L.G: Obiectivele mele din punct de vedere politic se identifică cu cele ale Partidul Social Democrat.
Ca şi obiective apropiate, ţinând cont că anul 2019 este un an electoral, îmi doresc un scor cât mai bun pentru Organizatia PSD Dambovita la alegerile Europarlamentare care vor avea loc în data de 26 mai și doresc să subliniez faptul că pentru mine aceste alegeri poartă o încărcătură sentimentală deosebită având în vedere că cea care deschide lista candidaţilor este doamna preşedinte al Partidul Social Democrat Dâmboviţa – doamna ministru Rovana Plumb.