Noapte
Zi
7 December 2021
1 min read

Intervenții și propuneri importante ale senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE

Senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat la lucrările plenare ale Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care s-au desfășurat la Paris, luni, 6 decembrie 2021.

În cadrul reuniunii, senatorul român a avut mai multe intervenții, îndeosebi în contextul dezbaterii raportului cu tema Protecția pilonilor democrației în perioade de criză sanitară, raportor: Marietta Karamanli (Franța, SOC). Cu acest prilej, a formulat o serie de propuneri privind includerea în viitorul raport APCE, care urmează a fi elaborat pe această temă, a unui capitol care să evidențieze exemple de bune practici din statele membre ale Consiliului Europei privind respectarea procedurilor și standardelor democratice în procesul de gestionare a pandemiei de Covid-19, dar și a unui capitol care să semnaleze erori în gestionarea democratică, din care unele grave, din partea unor state membre, pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situații. Propunerile înaintate de senatorul Corlățean au fost agreate de raportorul APCE Marietta Karamanli și de membrii comisiei.

Totodată, senatorul român a reafirmat importanța asigurării funcționalității instituțiilor democratice, în primul rând a instituției Parlamentului, în perioade de criză sanitară. A menționat că Parlamentul României și-a continuat activitatea de legiferare în această perioadă și a menținut un rol activ în procesul decizional, îndeosebi pe durata stării de urgență, fiind reglementată, în acest sens, chiar în perioada stării de urgență, procedura specială electronică de dezbatere și vot la distanță. A adăugat că, pe lângă atribuțiile de legiferare, parlamentele au un rol foarte important în exercitarea controlului parlamentar asupra activității executivului în ceea ce privește adoptarea măsurilor care restrâng drepturi și libertăți fundamentale.

Senatorul Titus Corlățean a readus în discuție și necesitatea asigurării controlului judecătoresc asupra legalității actelor normative prin care sunt introduse măsurile restrictive, astfel încât drepturile fundamentale ale cetățenilor să fie restabilite atunci când se constată încălcarea prevederilor constituționale.

Ordinea de zi a inclus printre altele dezbaterea unor proiecte de rapoarte și audieri pe subiecte, precum: instituirea statutului de partener pentru tineret al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei; promovarea unor democrații  sănătoase în Europa; impactul Brexit asupra drepturilor omului în insula Irlandei, consolidarea rolului Consiliului Europei de fundament al arhitecturii politice europene.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Sunt proeuropean convins, dar nu pot tolera excesele de anormalitate publică! 

Articolul Urmator

RĂZVAD: Plata texelor și impozitelor, fără penalități, până pe 24 decembrie

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele