Claudia Gilia, președintele Organizației Femeilor Social Democrate Dâmbovițene și prefect al județului, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul partidului, proiectele educaționale și măsurile care vin în sprijinul copiilor din familiile vulnerabile.
“De prea mult timp abandonul școlar a devenit o regulă la noi în țară. Vreau să vă amintesc că au existat foarte multe proiecte care promiteau că vor aduce copiii la școală și că viața lor se va îmbunătăți. Din păcate, multe dintre acele proiecte au rămas doar pe hârtie sau nu au putut fi implementate din lipsă de bani.
Am bucuria să vă anunț că în acest moment există mai multe proiecte în derulare care țintesc scăderea ratei de abandon școlar și care au drept scop și creșterea rezultatelor elevilor la învățătură.
Cel mai important este că aceste proiecte au finanțare, există echipe mixte de profesori și asistenți sociali, autorități locale și centrale, care implementează toate aceste proiecte.
Voi aminti doar de câteva proiecte care sunt în derulare în toată țara:
• ROSE – Proiectul are o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare;
• Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD) – Tichete Sociale pentru Sprijin Educațional
• Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) – inițiat de Ministerul Educației -, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.
• „Sprijinim România” – care reprezintă un pachet de măsuri susținut de Partidul Social Democrat pentru a veni în sprijinul românilor și al economiei românești.
I. Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD) – Tichete Sociale pentru Sprijin Educațional – are menirea de a ajuta la prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau gradiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățămantul de stat primar și gimnazial care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, este de maxim 50% din salariul minim brut pe economie precum și a copiilor cei mai dezavantajați din învațământul de stat preșcolar, care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, este mai mic decât sau egal cu dublul venitului minim garantat pentru o persoana singură.
Limita venitului mediu per membru de familiepentru eligibilitate tichete sociale pentru sprijin educational este:
1. pentru preșcolari: 298 lei / membru de familie / luna(dublul venitului minim garantat pentru o persoana: 149 lei x 2).
2. pentru ciclul primar si gimnazial: 1.115 lei / membru de familie in luna iulie 2021(jumatate din salariul minim brut in luna iulie 2021.
La începutul lunii aprilie, în județul Dâmbovița, au fost primite un număr de 8150 pachete nominale cu tichete sociale electronice pentru beneficiarii din cadrul unităților de învățământ din județul nostru, iar în perioada 5 – 6 aprilie 2022, reprezentanții unităților de învățământ au ridicat toate pachetele pentru a putea fi distribuite beneficiarilor, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare referitoare la încadrarea beneficiarilor în criteriile de eligibilitate aferente programului, respectiv aplicarea O.U.G. nr. 133 / 2020 cu modificările și completările ulterioare.
Până la aceasta dată, a fost distribuit un număr de 7115 tichete sociale pe suport electronic către părinții / tutorii preșcolarilor / elevilor beneficiari, astfel:
– 711 tichete pentru preșcolari;
– 6404 tichete pentru elevi din ciclul primar si ciclul gimnazial.
Valoarea tichetului social este de 500 lei / an școlar.
Tichetele sunt valabile 12 luni și trebuie utilizate exclusiv pentru achiziția de materiale școlare -rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdaneși alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii/grădiniței.
II Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii și Investiției 4. Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar, – inițiat de Ministerul Educației -, cu finanțare PNRR are o valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.
Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, în funcție de numărul de elevi înscriși și gradul de marginalizare a localității, și va fi implementat pe o durată de 3 ani.
La nivelul județului Dâmbovița vor beneficia de finanțare 47 de scoli, cu un buget total de 34.028.137 lei.”, a precizat Claudia Gilia.
De asemenea, aceasta a prezentat și măsurile cuprinse în programul “Sprijinim România”.
“Prin acest pachet se va acorda1 miliard de euro, prin tichete valorice, familiilor cu venituri mici.
Acoperirea acestei sume se va face 50% din bani europeni, 50% sunt bani de la bugetul de stat.
Pe de o parte este un sprijin acordat familiilor de a face față scumpirilor din piață, iar pe de altă parte este un imbold dat economiei naționale și sprijinirii tinerilor să meargă la școală.
Astfel, pachetul va conține:
1. Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de Ministerul Educației.
Important de știut este că vouchere vor fi acordate prin intermediul școlilor.
Important de știut este că vouchere vor fi acordate prin intermediul școlilor.
1. Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru:
• Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună.
• Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună,
• Persoanele cu venit minim garantat,
• Persoanele cu dizabilități.
Voucherele pentru pensionari (50 de euro la fiecare 2 luni) vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română.
La nivelul întregii țări, un număr de 2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere, având pensii sub 1.500 lei pe lună.
În județul Dâmbovița – beneficiari cu pensie de până sau egală cu 1500 lei sunt 58.893.
Dintre care :
– Beneficiari pensii de stat – 54.572
– Beneficiari pensie minima sociala- 24.794
– Beneficiai pensie CAP – 4.321
Mă voi asigura că toate categoriile de peroane îndreptățite să primească vouchere le vor primi în timp util și acolo unde vor exista probleme să fie rezolvate cu celeritate.
Fac apel la toate instituțiile cu atribuții în domeniu să ia în serios acest program și să trateze fiecare beneficiar cu respect și onoare.”.