Noapte
Zi
19 October 2022
1 min read

Pe 30 octombrie, Biserica Mănăstirii Viforâta va fi resfințită

Pe data de 30 octombrie a.c., Arhiepiscopia Târgoviște organizează evenimentul de resfințirea a Bisericii Mănăstirii Viforâta.

Cea mai veche atestare a Mânăstirii Viforâta, datează din anul 1530, când a fost ctitorită de către Vlad Vodă al VII-lea, la capătul unei văi născute din desprinderile a cinci culmi răsfirate. Biserica este construită în plan triconc, cu un mic pridvor mărginit spre vest de patru stâlpi și cu un pronaos spațios, acoperit cu o turlă de zidărie și luminat de patru ferestre. Naosul este despărțit de pronaos printr-un zid străpuns de trei goluri, iar la est, absida altarului este încadrată de două nișe largi, proscomidiarul și diaconiconul.

De-a lungul timpului mănăstirea a mai fost restaurată de voievozii Mihnea, Matei Basarab, Sfântul Constantin Brâncoveanu și banul Grigorie Brâncoveanul. De asemenea, în anul 1960, patriarhul Justinian Marina a inițiat refacerea ansamblului monahal, afectat de cutremurul din 1940.

IMG-20221018-WA0009

Catapeteasma bisericii este executată de sculptorul Karl Stork, într-o îmbinare de stil gotic și bizantin, în anul 1864, iar pictura este stil venețian, îmbrăcată în argint aurit.

În perioada anilor 2015-2022, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit NIFON, Arhiepiscopul Târgoviștei, s-au întreprins importante lucrări de consolidare și restaurare a întregului ansamblu arhitectonic, a bisericii și a chiliilor, modernizarea trapezei, a bucătăriei și a salonului brâncovenesc (stăreția), sistematizarea și amenajarea curții interioare, modernizarea muzeului mănăstirii.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

A fost inaugurat noul sediul al primăriei comunei Valea Mare

Articolul Urmator

TÂRGOVIȘTE: Administrația locală târgovișteană a demarat procesul de modernizare și reabilitare a mai multor străzi din cartierul Prepeleac

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele