Grupul Beltrame, italienii care au cumpărat COS Târgoviște, doresc să-și dezvolte capacitatea de producție și să investească în linia de laminare, în oțelărie, să schimbe utilajele cu unele noi, moderne care reduc semnificativ emisiile de carbon și să construiască un parc fotovoltaic. Planul investioțional va fi discutat mai în detaliu în cursul săptămânii viitoare, când staff-ul Beltrame va fi prezent la București. Invitația la discuții mai aprofundate a fost lansată astăzi, la Târgoviște, de însuși Florin Spătaru, ministrul Economiei, care, alături de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, de primarul municipiului, de prefectul județului, dar și de parlamentarii social democrați, a vizitat Combinatul de Oțeluri Speciale.
Parte din delegație a făcut și senatorul Titus Corlățean care, alături de toți cei prezenți, consideră că reluarea activității unității târgoviște reprezintă un pas major în dezvoltarea economică a zonei, dar și a României, produsele de oțel beton realizate aici fiind necesare atât pentru domeniul construcțiilor din țară, cât și pentru export, ”este o investiție inteligentă și strategică”. Parlamentarul este de părere că planul investițional al italienilor este unul extrem de bine pus la punct, iar în momentul în care va fi finalizat va reprezenta ”vârful tehnologic” din România.
”Această investiție italiană este, simultan, o investiție inteligentă și strategică, pentru că, pe de o parte sunt aceste elemente privind proiectul integrat pe termen scurt, mediu și lung care includ competitivitate, includ tehnologie și protecția mediului. Realmente, este un proiect impresionant și care, o dată finalizat, va reprezenta vârful tehnologic aici în România, la Târgoviște.
În egală măsură este o investiție inteligentă pentru că este făcută la momentul oportun, suntem în apropierea unui conflict militar distrugător, va exista o oportunitate uriașă legată de reconstrucția Ucrainei la care parteneri internaționali, europeni, euro-atlantici, instituțiile internaționale, deja s-au angajat, în condițiile în care nivelul de distrugere, care este real, cauzat de agresiunea rusă, va avea nevoie de o finanțare internațională extrem de mare. Deci, oportunități de a face parte din efortul de reconstrucție al Ucrainei există pentru actorii economici din România, fie cei cu capital străin fie cu capital de stat.
Este bine că la Târgoviște lucrurile avansează și această entitate economică renăscută va fi, cred, parte componentă a acestui efort pe care starul român trebuie să îl facă pentru a participa la procesul de reconstrucție al Ucrainei. Ai industrie de acest tip, esti pregătit, vei fi un jucător pe piața respectivă.”.
De asemenea, parlamentarul a asigurat de tot sprijinul și suportul, dacă va fi nevoie, de la tribuna Parlamentului pe ceea ce înseamnă „ajustări legislative„ sau ”semnale politice”.
”De asemenea, este o investiție strategică pentru că este strâns legată și industria de apărare. Oțelul special, știm foarte bine, cel produs la Târgoviște, a fost folosit și de industria de apărare din România, și iată că se revine în piață, ceea ce este un lucru foarte important pentru securitatea națională. Astfel, cumulând cele două dimensiuni, sunt convins că ministerul Economiei, Guvernul României, va face un efort pentru a ajuta acolo unde este nevoie.
De la nivelul Parlamentului, i-am asigurat pe toți cei de la Grupul Beltrame și pe domnul ministru, vom face tot ceea ce va fi necesar, ne vom face datoria atunci când va fi nevoie poate de ajustări legislative sau de semnale politice pe care noi putem să le dăm, inclusiv pe zona externă.”, a adăugat senatorul Titus Corlățean.