Noapte
Zi
15 November 2022
8 mins read

Proprietarii COS Târgoviște sprijină construirea centralei nucleare de la Doicești

SN Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România și un contributor strategic la securitatea energetică și la decarbonizarea României, anunță semnarea Memorandumului de Înțelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înființată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), și Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producția de oțel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.
Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora oportunitățile de cooperare și de investiții în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un mare impact și în realizarea producției de oțel verde în România. Cu același prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajându-se să respecte principiile 24/7 ale ONU în sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice și de a asigura accesul la energie curată, la prețuri accesibile.
Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica și AFV Beltrame devin membri ai unei comunități globale de organizații care colaborează pentru a dezvolta soluții care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.
Anunțul vine într-un moment crucial, în contextul în care înalți responsabili politici guvernamentali din întreaga lume se întâlnesc la COP27 pentru a discuta despre urgența accelerării tranziției către o energie curată.
Raportul recent publicat de Organizația Națiunilor Unite privind diferența de emisii în 20221 arată că politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleară este necesară pentru a asigura o scădere eficientă și durabilă a emisiilor. În acest context, exemplul României privind planurile de realizare a primei oțelării verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR și panouri fotovoltaice poate încuraja și mai mulți pași și colaborări similare în cadrul industriei.
UN „Emissions Gap report 2022” – https://www.unep.org/resources/emissions-gap-report-2022

“Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizarii Unității 1 si proiectul Unitatilor 3&4 de la Cernavoda, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară și sustenabilitate a
mediului. Extinderea capacității nucleare urmărește să sprijine securitatea energetică a României și a regiunii, independența energetică și atingerea obiectivelor de decarbonare.
În acest context, suntem bucuroși să anunțăm un nou pas în demersul nostru, un potențial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanți producători de oțel din Europa. AFV Beltrame Group împărtășește același angajament pentru sustenabilitate ca și noi și înțelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaționale privind schimbările climatice, asigurând în același timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă și rezilienta.
Suntem mândri să facem acest anunț în timpul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27) pentru a promova importanța parteneriatelor industriale durabile cu impact benefic major asupra reducerii amprentei de carbon.
Suntem încrezători că exemplul nostru prezintă modalități de a avansa obiectivele Acordului de la Paris, inspiră alte acțiuni ale industriei, încurajează politicile de mediu la nivel mondial și european si și sprijinul financiar atat guvernamental, cât și privat, în domeniul industrial pentru companiile cu strategii economice și de mediu solide, derivate dintr-o abordare durabilă.
Mai mult, deoarece viziunea noastră de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare este pe deplin aliniată cu principiile United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, suntem mândri să ne alăturăm Coaliției și să susținem în continuare decarbonarea sistemului de energie electrică din România prin implementarea tehnologiilor de energie nucleară fără emisii de carbon, atât la scară mică, cât și la scară mare.”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA și Președinte al Consiliului de Administrație RoPower Nuclear SA.

“Suntem pe deplin dedicați îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă și transformării în realitate a planurilor noastre ambițioase de investiții pentru operațiunile noastre din România – centralele de la Călărași și Târgoviște, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanță. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, precum și parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluțiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung.”, Carlo Beltrame, CEO Romania&France și Business Development Manager, AFV Beltrame Group.
În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât și cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacități de producție solară în cadrul aceluiași complex energetic. Soluția comună nucleară și regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producție optimă, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o viziune a surselor de generare pentru rețeaua electrică a viitorului.
RoPower se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generație, cu un angajament puternic privind siguranța nucleară și durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalații pe bază de cărbune cu o producție de energie curată, cât și prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenționează să treacă la producții durabile pentru a-și reduce semnificativ amprenta de carbon.

Despre Nuclearelectrica
Compania Națională “Nuclearelectrica” S.A. este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari, 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti în 2013.
Sucursala CNE Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără CO2 din România.
www.nuclearelectrica.ro

Informații de fond privind etapele parcurse de România în implementarea SMR-urilor
– În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un memorandum de înțelegere (MOU) în vederea evaluării, dezvoltării, autorizării și construcției unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) în România.
– La 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite ale Americii un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.
– Mai mult, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, printr-un Memorandum de Înțelegere (MOU) cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanța proiecte majore de investiții în energie în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.
– Pe 4 noiembrie 2021, la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), NuScale și Nuclearelectrica au semnat un Acord de colaborare în echipă pentru a avansa implementarea primului reactor modular mic din Europa, în prezența ministrului român al Energiei, domnul Virgil Popescu. Importanța parteneriatului strategic dintre SUA și România și rolul SMR-urilor a fost evidențiată în discursurile lor la COP26 de către secretarul american al Energiei, Jennifer M. Granholm, de către secretarul american al Departamentului Energiei, trimisul prezidențial special pentru climă, John Kerry, și de către Klaus Iohannis, președintele României, precum și de către președintele SUA, Joe Biden.
– La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru identificarea și evaluarea potențialelor amplasamente pentru reactoarele modulare mici. În mai 2022, după finalizarea studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița, România, a fost selectat ca amplasament candidat pentru studii și dezvoltări aprofundate suplimentare.
– La 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
– În iunie 2022, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România. Studiul FEED constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum și activități de licențiere și autorizare care se vor desfășura pe amplasamentul fostei centrale de la Doicești, în conformitate cu toate standardele internaționale și naționale. Mai mult, în cadrul studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.
– În septembrie 2022, Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe amplasamentul fostei centrale pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.
-În octombrie 2022, Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant în valoare de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni recent înființata de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas. Grant-ul va fi utilizat pentru studiul de inginerie și proiectare front-end (FEED) pentru a avansa proiectul de dezvoltare a primei centrale nucleare SMR din România.
Despre AFV Beltrame Group
– Fondat în 1896, AFV Beltrame Group este astăzi unul dintre cei mai mari producători de bare de oțel și oțeluri speciale din Europa. Grupul are 7 fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.500 de angajați, peste 2 milioane de tone de oțel vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări. Pentru mai multe informații despre companie, vă rugăm să vizitați: https://gruppobeltrame.com/en/donalam-srl/
Despre Donalam – www.gruppobeltrame.com/en/donalam-srl/
– Filiala din România a grupului AFV Beltrame, Donalam SRL, are două unități de producție: cea din Călărași, cu peste 15 ani de activitate în producția de bare de oțel laminate la cald și, începând cu februarie 2022, fabrica din Târgoviște – unde, în iunie 2022, a fost repornită producția de oțel beton. Compania are în plan investiții semnificative în viitorul imediat, pe lângă modernizarea și upgradarea structurilor existente, având în vedere că intenționează să construiască o nouă unitate de producție, singura de acest gen din lume.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

„Vizibilitate pentru dizabilitate”,campanie derulată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Articolul Urmator

BEAUTY HUB CENTER, locul în care poți fi cea mai bună versiune a ta! Servicii de cosmetică și remodelare corporală!

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele