Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 9 decembrie 2022, expoziţia „Constantin Dimitriu: 150 de ani de la naștere, 85 de ani de la înființarea muzeului din Târgoviște”, deschisă la Muzeul de Artă din Târgovişte.
Expoziția omagiază personalitatea lui Constantin Dimitriu – om politic de talie națională, ministru și președinte al Senatului în perioada 1935 – 1936.. Născut acum 150 de ani, pe 9 decembrie 1872, la Târgoviște, într-o familie înstărită de negustori din Mahalaua Lemnului, Constantin a urmat cursurile a două facultăți, Drept și Litere, și a profesat o vreme ca avocat la Târgoviște. Ulterior a fost ales deputat și vreme de patru decenii a reprezentat județul Dâmbovița în Parlamentul României.
Din întreaga lui carieră strălucită, construirea unui muzeu regional la Târgoviște se distinge în mod deosebit. Și-a dorit mult și a și reușit în cele din urmă să fondeze muzeul. În anul 1937 a fost aprobată construirea unei clădiri noi în vecinătatea bisericii Stelea. Proiectul, realizat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești, specialist avizat al Comisiunii Monumentelor Istorice, a fost finalizat în anul 1939 şi inaugurat, din cauza războiului, abia în ianuarie 1944.
„Astăzi, în 3 octombrie 1937, sub domnia Majestății Sale Regelui Carol II, Ministru al Cultelor și Artelor fiind domnul Victor Iamandi, Președinte al Comisiunii Monumentelor Istorice fiind domnul profesor Nicolae Iorga, iar Secretat al ei, Virgil Drăghiceanu, s-a așezat temelia Muzeului din Târgoviște, Vechea Capitală a Țărei, pentru păstrarea rămășițelor din trecut (…) Această clădire se ridică din osârdia și stăruința domnului Constantin D. Dimitriu, fost ministru și președinte al senatului, cu ajutorul Ministerului, al Prefecturii, al Primăriei, precum și cu bunăvoința multor cetățeni din Țară și din oraș”. Citatul de mai sus este revelator pentru rolul său, dar și al personalităților și instituțiilor implicate în fondarea muzeului, astăzi Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”.
Am ales ca loc de organizare sediul fostei Prefecturi a județului Dâmbovița pentru a-l omagia pe Constantin Dimitriu, prefect al județului între anii 1907-1910, dar și pe fratele său, Ion, și el atât prefect, cât și primar al orașului Târgoviște și deputat. Puțin cunoscuți azi, cu un fond documentar risipit, frații Dimitriu și istoria familiei lor merită o evocare în orașul pe care l-au slujit cu devotament.
O notă specială și calde mulțumiri se cuvin domnilor Barbu Theodorescu și Mario Dimitriu, nepoți ai lui Constantin și Ion Dimitriu, care au sprijinit demersul muzeului și au completat fondul deținut de muzeu.
Expoziția va fi deschisă în perioada 9 decembrie 2022 – 20 ianuarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.- transmite Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița.