Noapte
Zi
2 June 2023
7 mins read

Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni a fost redeschis publicului

Din anul 1968, casa în care a trăit şi a creat scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti găzduieşte Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni. În vara anului 1897, scriitorul cumpără în Târgovişte, lăngă malul Iazului Morilor, un teren şi doar într-un an construieşte aici o casă, despre care într-una din scrisorile adresate mentorului său, Titu Maiorescu, spunea: ”Am isprăvit grijile casei de construit. În anul în care n-am scris mi-am făcut o casă ca un colţ de rai, parc, grădină de pomi fructiferi, grădină de zarzavat. Din tinda de unde vă scriu, se vede toată valea Ialomiţei. Sute de nuanţe de verde, de albastru şi violet şi, deasupra dealurilor, coamele munţilor albe de zăpadă. Casa mea e un roman de toată frumuseţea”. Scriitorul şi familia sa au locuit până în anul 1916, când s-au mutat în Bucureşti; în anul 1925 scriitorul vinde ”colţul lui de rai” doctorului Oprescu, directorului Spitalului Judeţean. Noul proprietar a păstrat atât distribuţia încăperilor, cât şi citatele latineşti de pe pereţii casei; singurele reparaţii le va face în anul 1928, când măreşte terasa şi adaugă etajul, prelungind casa spre curtea acestei clădiri, unde şi astăzi mai este un tei sădit de scriitor în anul 1903.

SURSA muzee-dambovitene.ro

În luna noiembrie a anului trecut, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni a fost închis temporar pentru lucrări de reamenajare a exponatelor, dar și pentru lucrări care au presupus reabilitarea clădirii la interior, exterior și acoperiș. Astăzi, vineri, 03 iunie a.c., muzeul a fost reinclus în circuitul turistic.

“Sunt strânse aici, cu grija și respectul cuvenite, creațiile celor mai reprezentativi scriitori dâmbovițeni! Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni a redevenit frumosul roman despre care scria ilustrul nostru dâmbovițean, prozatorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti.
Am avut deosebita onoare de a participa, astăzi, la redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, casă construită de scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti.
Pe lângă necesarele și binevenitele lucrări de restaure a clădirii, singurele din 1968 și până acum, mă bucură și faptul că aici, unde Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti a creat o parte a operei sale, se regăsesc, de astăzi, lucrările celor mai reprezentantivi autori ai „Școlii de la Târgoviște” și ai „Societății Scriitorilor Târgovișteni”.
Încă o dată, mulțumesc membrilor „Societății Scriitorilor Târgovișteni” pentru cărțile și obiectele personale donate, acestea putând fi văzute în epoziția muzeului.
Vă îndemn să treceți pragul acestui muzeu! Este așa cum îl descria Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti lui Titu Maiorescu, într-una din corespondențele lor: „Casa mea e un roman de toată frumuseţea”.
Mă bucur că din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița am putut asigura suma necesară tuturor acestor lucrări. Este un semn al respectului pe care îl purtăm culturii dâmbovițene și reprezentanților acesteia.”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

“Suntem la cea de-a doua zi a Zilelor Județului, unde, printre multiplele manifestări am propus și redeschiderea spre vizitarea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, o redeschidere pe care ne-am dorit-o foarte mult și iată, am reușit să o obținem cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița. După cum vă este bine cunoscut, muzeul a fost închis la sfârșitul anului trecut, mai exact în noiembrie și iată-ne astăzi într-un moment important. Este unul dintre muzeele care are o amprentă importantă pentru ceea ce înseamnă cultura dâmbovițeană, cultura scrisă. Astăzi, după foarte mulți ani, mai exact după anul 1967, când muzeul este redeschis publicului cu un concept absolut nou în ceea privește expoziția permanentă pentru că ne-am dorit să o aducem în contemporaneitate și lucrul acesta l-am reușit și mulțumită donațiilor pe care le-am primit din partea Societății Scriitorilor Târgovișteni. A fost o muncă susținută și chiar dacă stăm să ne gândim că suntem doar în 2 iunie și au trecut să zicem cinci-șase luni, colectivul de aici de la muzeu a reușit să refacă integral expoziția.” , a precizat Ovidiu Cîrstina, directorul ansamblului muzeal Curtea Domnească.

IMG-20230602-WA0067

“Este un moment deosebit astăzi, la „casa” scriitorilor, unde deschidem acest muzeu. Nu întâmplător am spus casă, pentru că avem nevoie să deschidem acest obiectiv atât de important pentru Târgoviște și pentru Dâmbovița. A spus mai devreme domnul director cu sprijinul financiar al CJD. Eu spun că atunci când investim în cultură, nu trebuie să avem limite pentru că avem un patrimoniu bogat la noi în județ și trebuie să-l prețuim. Anul trecut, la prima ediție a Zilelor Județului Dâmbovița, când s-au împlinit 510 de la documentul de atestare al județului nostru, am redeschis Curtea Domnească. Anul acesta, când împlinim 511 ani, am redeschis Muzeul Scriitorilor. Eu cred că este o onoare pentru noi să redeschidem instituții de cultură pentru că acestea ne reprezintă pe noi ca județ, și în România, și în plan internațional.”, a transmis Corneliu Ștefan, președinte CJD.

IMG-20230602-WA0066

“Este un moment foarte important, un moment important pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița. Este o datorie de onoare să aducem în lumină tot ceea ce are județul Dâmbovița mai bun, iar patrimoniul cultural, deosebit pe care îl are județul Dâmbovița trebuie să fie promovat. De asemenea, trebuie să fie cunoscut, iar din acest punct de vedere, Consiliul Județean Dâmbovița iată că face un lucru extraordinar și face cunoscut către locuitorii județului Dâmbovița, dar nu numai, patrimoniul deosebit pe care municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița îl are, inclusiv pe această componentă a culturii scrise. Poate că nu este atât de bine scrisă, dar Târgoviștea și Dâmbovița ocupă un loc foarte important în ceea ce privește contribuția la acest tip de cultură, contribuția la dezvoltarea patrimoniului cultural național.”, a declarat Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște.

IMG-20230602-WA0065

“În cadrul „Zilelor Județului Dâmbovița” desfășurată sub organizarea Consiliului Județean, alaltăieri a avut loc la cinematograful copilăriei și adolescenței noastre „Independența” , un moment emoționant. Una dintre invitate, doamna profesoară, academician Georgeta Filliti, din familia marelui Ion Ghica, a sintetizat într-o formulă ce înseamnă județul Dâmbovița în istoria noastră. L-a numit „județ domnesc” și ca un semn al acestui lucru, al căii domnești care străbate istoria națională aici la Târgoviște, așa cum spunea și domnul președinte, Corneliu Ștefan, anul trecut s-a redeschis „Curtea Domnească” , iar ca într-un gest simbolic, am avut șansa să-l avem la una dintre ultimele acțiuni publice pe regretatul academician, Răzvan Teodorescu, aici la Târgoviște, unde și-a început excepționala carieră românească și europeană. Eu aș adăuga acestei sintagme, „județ domnesc” și pe aceea de județ literar, județ al literaturii. De Târgoviște se leagă începuturile literaturii românești, numele lui Ienăchiță Văcărescu, al Elenei Văcărescu, ruinele lui Vasile Cârlova, fabulele mai actuale ca niciodată ale lui Grigore Alexandrescu. Sunt momente de vârf. Dacă ne ducem în istoria literaturii noastre, în secolul XIX, al Revoluției de la 1848, al începutului modernizării și culturii din România, amintim din nou niște mari dâmbovițeni. Ion Heliade Rădulescu este primul președinte al Academiei Române. Ion Ghica este de mai mult ori președinte al Academiei Române. (…) Felicit Consiliul Județean și reprezentanții Muzeului Complexului Muzeal „Curtea Domnească” pentru redeschiderea acestui muzeu și să sperăm că ne vom revedea cât mai des la astfel de evenimente.”, a adăugat deputatul Ionuț Vulpescu.

IMG-20230602-WA0064

“În cei aproape 40 de ani cât am fost profesor de Limba și literatura română, nu a exista an ca elevii mei, începând cu clasa a V-a, să nu viziteze muzeul literaturii dâmbovițene. În 1997 apare o editură, editura „Biblioteca” , în 2000 apare o revistă „Litere” , o revistă care a adunat în jurul ei mai mulți scriitori și care în 2005 ne-a obligat aproape să înființăm Societatea Scriitorilor Târgovișteni. Eu, împreună cu George Coandă, am inițiat un grup, am avut ideea și așa a apărut Societatea de Scriitori Dâmbovițeni, care și-a semnat actul de înființare la Biblioteca Județeană, unde se întâmplau toate evenimentele culturale, iar director era nemuritorul Victor Petrescu. Mai devreme pomenea domnul deputat, Ionuț Vulpescu, spunea că în Târgoviște există o cultură scrisă cu vechime deosebită. Amintea domnia sa despre școala de la Târgoviște. Sunt puține orașe în țară care se pot mândri că au dat naștere unei școli literare.”, a spus la rândul său scriitorul Mihai Stan.

IMG-20230602-WA0063

“Suntem martori astăzi nu la o reinaugurare, dați-mi voie să nu fiu de acord cu acest lucru. Suntem martori la o celebrare, la celebrarea duhului etern al culturii creatoare dâmbovițene, târgoviștene. (…) Viața mi-a oferit de-a lungul ei anumite prilejuri. Ca jurnalist cultural nu am fost lângă istorie, am fost în miezul istoriei, consemnând multe evenimente epocale care s-au produs de-a lungul a mai bine de jumătate de secol aici. În 1967 am avut șansa să fiu martor la tăierea panglicii acestui muzeu. Cu atât mai mare este emoția mea că particip la acest moment special, la o celebrare duhului acestei cetăți. Am scris de multe ori despre Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. După o anumită așteptare, iată că domnul președinte al CJD și încă tânărul director al Complexului Muzeal, au hotărât să ofere și scriitorilor contemporani această șansă de a-i cunoaște lumea. Este extraordinar că se reoferă românității, care este un panteon, o imagine concludentă a unei istorii glorioase a poporului român literare”, a încheiat George Coandă scriitor și istoric.

IMG-20230602-WA0062

Evenimentul de astăzi este inclus în programul dedicat Zilelor Județului Dâmbovița.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Cea de-a treia zi a Zilelor Județului Dâmbovița, plină de evenimente sportive și culturale

Articolul Urmator

VIȘINA: Biciclist accidentat mortal

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele