Noapte
Zi
17 June 2013
3 mins read

Lucrări în grafic la modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare

„Susţinerea proiectului nu se poate face decât printr-o activitate curentă eficientă şi profitabilă”

Interviu cu ing. Radu Vasilescu, directorul general al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa SA

Cu prilejul unei vizite recente în judeţ, deputatul Rovana Plumb, ministrul Mediului, a declarat că, în ultimele 12 luni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, au fost decontate lucrări pentru infrastructura de apă şi canalizare din Dâmboviţa în valoare de 20 de milioane de euro. “Am avut un progres de 57% la contractare, iar în ceea ce priveşte progresul fizic, a crescut de la 4 la 25%“ – remarca ministrul Rovana Plumb.

Că nu a fost nicio exagerare, că într-un singur an suma absorbită a fost de două ori mai mare comparativ cu intervalul 2007-2012, ne-a confirmat ing. Radu Vasilescu, directorul general al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa S.A., beneficiarul proiectului Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dâmboviţa, cofinanţat din Fondul European de Coeziune prin POS Mediu.

– Domnule director, vă rog să ne spuneţi pentru început care este stadiul implementării proiectului de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată.

– Dintre cele zece contracte de lucrări, opt sunt în diverse faze de execuţie. Două contracte, privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Titu şi Găeşti, au fost reziliate în 2012, exclusiv din vina constructorilor şi au fost scoase din nou la licitaţie prin SEAP, deschiderea ofertelor fiind programată pentru 30 iulie şi 12 august.

Cel mai avansat este Contractul de lucrări CL 2 – Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Târgovişte sud, care are şi valoarea cea mai mare, respectiv 67 milioane de lei. La sfârşitul lunii iunie se va pune în funcţiune prima linie de epurare, iar lucrările se vor încheia până la finele anului. În stadiu avansat se află şi contractele de lucrări la reţelele de apă şi canalizare din Târgovişte, Pucioasa şi Fieni.

– În opinia dumneavoastră, contractanţii vor respecta termenele asumate?

– În general contractele de execuţie sunt în grafic, iar acolo unde există unele întârzieri, acestea se datorează întreruperii activităţii pe timpul iernii ori vremii nefavorabile din primăvară. Există, însă, premisele ca întârzierile să fie recuperate în această vară. Pot spune, cu toată responsabilitatea, că toate contractele în derulare se vor încheia în cursul anului viitor. Singurele necunoscute sunt legate de cele două contracte aflate în curs de licitare şi mă refer la eventualitatea în care vor apărea contestaţii. Am convingerea că vom duce proiectul la bun sfârşit.

– Care este valoarea totală a plăţilor efectuate către contractanţi?

– Până la această dată s-au efectuat şi plătit lucrări şi servicii în valoare de 104 milioane lei fără TVA, adică peste 20 milioane de euro. Asta înseamnă peste 25% din valoarea totală contractată, care este de 397 milioane lei.

– Sunteţi în măsură să anticipaţi o creştere notabilă a plăţilor, implicit a gradului de absorbţie a cofinanţării nerambursabile asigurată prin POS Mediu?

– Grosul lucrărilor va fi plătit în semestrul II şi prima parte a anului viitor. Având în vedere şi valoarea ridicată a utilajelor care vor fi achiziţionate, pot spune că ritmul de atragere a banilor europeni va fi accelerat.

– Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa S.A. are capacitatea să îşi onoreze obligaţiile contractuale asumate, legate de asigurarea cotei de finanţare care îi revine?

– Da! Compania a avut şi dispune în continuare de resursele necesare susţinerii acestui proiect. Ca dovadă, până în prezent, nu am făcut nicio tragere din creditul BERD şi nici nu vom face până la sfârşitul anului. Suntem în măsură să ne onorăm angajamentele, conştienţi că susţinerea proiectului nu se poate face decât printr-o activitate curentă eficientă şi profitabilă.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Jandarmii dâmboviţeni au donat sânge pentru semenii lor

Articolul Urmator

Minciunile îi scot în stradă pe salariaţii din combinat

Ultimele Articole

Go toTop