Noapte
Zi
5 September 2022
2 mins read

Apel de participare la Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediţia a XVI-a, 2022

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează în acest an a XVI-a ediţie a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”.
Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște pentru o perioadă considerabilă din viața sa (din 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) în care, în perioada cât s-a aflat la Târgoviște – de altfel, și cea mai fertilă din punct de vedere al creației sale, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, l-a ales membru, el devenind primul pictor român academician. Astfel, prin artistul al cărui nume îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Având în vedere că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui pictor Gheorghe Petrașcu, precum și 30 de ani de la înființarea bienalei, în prezența fiicei sale, Mariana Petrașcu, Bienala îmbracă haine de sărbătoare.
Începând cu această ediție se constituie marele premiu care primește numele maestrului, Premiul „Gheorghe Petrașcu” și se aduc noi schimbări. Ținând cont de faptul că sculptura nu a fost vreodată o preocupare a pictorului Gheorghe Petrașcu, secțiunea de sculptură se transformă din acest an în secțiune de grafică, pentru a onora îndeletnicirile și căutările marelui artist, știindu-se că acesta a realizat numeroase lucrări în tehnici grafice – desene în acuarelă ori pastel (în colecția de artă a instituției noastre numărându-se câteva astfel de exemple: Autoportret, Peisaj cu atelierul și grădina de la Târgoviște, portretul Adinei – nepoata artistului, motanul familiei etc.).
Bienala este deschisă membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor din ultimul an și masterat, dar şi absolvenţilor academiilor de artă, care pot participa cu cel mult două lucrări:
• PICTURĂ – lucrări cu dimensiunea maximă de 100 x 100 cm, încadrate şi cu sistem de prindere;
• GRAFICĂ – lucrări neîncadrate, însoțite de paspartu (care să se încadreze în următoarele dimensiuni: 40 x 50 cm, 40 x 60 cm, 50 x 70 cm, 60 x 80 cm); nu sunt admise tehnicile de grafică imprimabilă și multiplicabilă.
Lucrările executate în perioada 2020 – 2022 vor fi însoţite de formularul de participare la bienală, CV cu fotografia artistului, copie după legitimația de membru al UAP, fotografiile color ale lucrărilor, adresă, număr de telefon şi/sau e-mail. Acestea vor fi expediate, ambalate corespunzător, în cutii solide (din lemn), până la 28.10.2022, data poştei / curierului.
Tema concursului este liberă, iar participarea este gratuită. Se vor acorda șase premii, două menţiuni şi premiul „Gheorghe Petrașcu”, în valoare totală de 25.000 lei.
Expoziţia va fi deschisă publicului până la 31.01.2023, cu posibilitatea prelungirii perioadei de expunere până la sfârșitul lunii februarie 2023.
Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograful Maria Neacșu, tel. 0736 394 086.
Regulamentul bienalei şi formularul de participare pot fi descărcate de la următoarea adresă: https://muzee-dambovitene.ro/apel-de-participare-la-bienala-nationala-de-arta-gheorghe-petrascu-editia-a-xvi-a-2022/ – Comunicat de presă Consiliul Județean Dâmbovița.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Festivitate de deschidere a noului an școlar la Seminarul Teologic din Târgoviște

Articolul Urmator

Doar învățând aveți infinit mai multe șanse să schimbați în bine lumea în care trăim

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele