Noapte
Zi
7 February 2022
4 mins read

Titus Corlățean, Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senat, a aflat din presă că trebuie să audieze 12 ambasadori! ”Nu voi convoca audierea până când o discuție instituțională nu are loc”

”Dacă Președinția României și MAE consideră Parlamentul și comisiile sale pentru politică externă o „cutie poștală”, se înșală.”, este reacția parlamentarului social democrat Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senat, după ce a aflat din presă că trebuie să audieze 12 ambasadori. Corlățean consideră că acesta nu este un lucru normal, nu așa colaborează instituțiile statului, acesta nu este o „cooperare loială” între instituţii. Mai mult decât atât, Titus Corlățean precizează faptul că nu va convoca audierea ambasadorilor până în momentul în care pașii instituționali vor fi urmați. Potrivit acestuia, nu a existat o comunicare oficială în acest sens din partea celorlalte părți, în speță Ministerul de Externe și Președintele României.
„Este un subiect foarte important în funcționarea statului român și în reprezentării sale în exterior. Am văzut în presă, și am rămas șocat, anunțuri instituționale privind, pe de o parte semnarea de rechemare a 10 ambasadori, de către președintele Iohannis, și respectiv numirea a 12 noi ambasadori. Acum, nu vă ascund că s-au mai întâmplat în trecut astfel de episoade în care președinții de politică externă din cadrul Senatului și membrilor comisiilor, că sunt deputați, senatori, nu contează, aflăm așa, de prin presă chestiile acestea. Încerc să explic un lucru. Există o chestiune de funcționare corectă între instituții și de cooperare loială. Noi, cei care suntem, potrivit legii, chemați să audiem, înainte să plece ambasadorii la post, să audiem acești candidați de ambasadori, ei au obligația să vină, să se prezinte în fața Comisiei pentru Politică Externă, să fie audiați, să fie întrebați, să dea răspunsuri și la final e un vot. Adică nu e o chestiune așa, ne parfumăm și vedem ce se mai întâmplă. Îi luam frumos așa, ! ”pe meserie”, cum s-ar spune, îi întrebăm din toate punctele de vedere. Audierile nu sunt deloc simple poate așa cum îți imaginează unii. La final dăm un vot. Rezultatul votul se consfințește într-un aviz, care nu este un aviz conform, deci nu obligă neapărat președinția și Ministerul de Externe, care sunt capetele procesului. Știți, Ministerul de Externe propune, trece pe la Guvern pe la prim ministru și președintele aprobă, după aceea vin la Parlament. În general, și am avut cazuri în alți ani, când prestația a fost proastă sau nominalizarea a fost atât de evidentă ca fiind o sinecură politică și nu una profesionistă, se fac astfel de lucruri în toate sistemele, dar într-o cotă rezonabilă. Oamenii aceia trebuie să fie pregătiți, trebuie să știe.(…). Regula spune că, înainte de a da drumul pe piața la informația publică, ai bunul simț instituțional să comunici în scris președinții Comisiilor de Politică Externă că MAE a propus, că președintele a aprobat numirea noilor ambasadori și că vă solicităm dumneavoastră, Parlamentului și Comisiilor de Politică Externă să-i audiați, să le dați avizul. După aceea este informată opinia publică.
Eu am fost șocat să văd, după ce mi s-a mai întâmplat acum ceva ani, numai că data trecută am chemat frumos la o discuție conducerea MAE, discret, am discutat colegial, camaraderește, și am stabilit să nu se mai întâmple… Adică să fie asigurat un respect pentru instituția Parlamentului pentru că, am spus-o și public, noi nu suntem acolo o cutie poștală în care unii se folosesc de noi la Parlament că sunt la președinției, la Ministerul de Externe, și hai să facem cum vrem noi și p-ăștia îi folosim doar să de a avizul și mergem mai departe. Adică, scuzați-mă, sunt la un moment de vreo 28 de ani de activitate în politică externă, în slujba statului român, în diferite poziții, și cunosc regulile și cunosc ce înseamnă necesitatea de a respecta instituția Parlamentului și competențele sale. Dacă cineva ne tratează, mă scuzați, ca să înțeleagă unii sofisticați, ne tratează ca pe fii ploii, și dacă senatorii și deputații care sunt în comisiile de politică externă citesc ziarele sau citesc niște site-uri și află cam ce suntem noi obligați să facem, fără să fim informați instituțional, corect, în scris și să fim solicitați să audiem, să stabilim un calendar, o agendă, să ne punem de acord, nu este în regulă și atunci am spus-o foarte clar: „să nu vă așteptați ca eu, președintele de politică externă din Senat , care e camera decizională în politica externă potrivit sistemului constituțional, să convoc audierea acestor ambasadori până nu veniți la o discuție”.
Dacă văd că se revine la practica proastă anterioară, la lipsa de respect față de instituția Parlamentului, scuzați-mă, nu pot să accept acest lucru”, precizează senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

DSP Dâmbovița derulează campania: “PROTEJEAZĂ-ȚI SĂNĂTATEA! SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ȘI RESPONSABILITATEA TA!”

Articolul Urmator

668 de locuri de muncă disponibile prin AJOFM Dâmbovița

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele